Zioła u mnie tylko legalne
Chciała bym na moim bloku przybliżyć Państwu kwiaty, rośliny zielone oraz zioła które możecie zakupić w mojej kwiaciarni.
Dzisiaj kilka słów o zaletach ziół które są już dostępne we Flonalu. Możemy ich używać w kuchni do przyprawiania dań i potraw ale także mogą stać się ozdobą Państwa mieszkań. W swojej ofercie mam rozmaryn, szałwie, liść laurowy, lawendę, tymianek. Część z tych roślin szczepiona jest na pniu więc można je prowadzić w formie drzewka często przycinając koronę. Zioła lubią stanowiska słoneczne, przepuszczalną ziemię ale nie można dopuścić do przesuszenia ziemi w doniczce.
Tymianek znalazł zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób; jego właściwości wykorzystuje się w infekcjach bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Ziele działa rozkurczowo, łagodzi stany zapalne, kaszle, bóle reumatyczne i stawowo-mięśniowe. Tymianek dodany do potraw podkreśla smak warzyw, mięs i ryb oraz zapobiega problemom trawiennym. Wyciągi z ziela tymianku i olejek tymiankowy wykazują silną aktywność przeciwbakteryjną, przeciwgrzybiczą i przeciwwirusową zwłaszcza wobec patogenów, które atakują drogi oddechowe i przewód pokarmowy.
Na tymianek powinny szczególnie uważać kobiety w ciąży, ponieważ zawarte w nim związki mogą stymulować macicę i działać poronnie.
Właściwości lecznicze tymianku Ziele tymianku i olejek tymiankowy najczęściej stosuje się w terapiach infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych. Roślina wchodzi w skład leków, które leczą przewlekłe nieżyty gardła i krtani, wzmagają wydzielanie śluzu w oskrzelach, ułatwiają jego odkrztuszanie i łagodzą suchy, uporczywy kaszel. Tymianek znaleźć można w recepturze syropów, w kroplach, preparatach inhalacyjnych i tabletkach. Pastylki do ssania z tymiankiem i podbiałem zwiększają produkcję śliny, która nawilża błonę śluzową jamy ustnej i gardła oraz redukuje kaszel.
Tymianek poprawia procesy trawienne, więc warto wzbogacać przyprawą tłuste, ciężkostrawne i wzdymające dania. Napary ziołowe łagodzą objawy niestrawności i działają rozkurczająco, poza tym pomagają rozwiązać problemy z włosami i skórą głowy (np. łupież). Wzmacniają cebulki i strukturę włosów, wspomagają ich wzrost i zapobiegają wypadaniu.
Olejek tymiankowy często dodaje się do preparatów rozgrzewających, polecanych przy bólach reumatycznych, stawowych, mięśniowych, a także tzw. nerwobólach. Ziele o właściwościach wzmacniających, uspokajających i odkażających można wykorzystywać podczas kąpieli leczniczych. Antyseptyczne działanie związków zawartych w tymianku pomaga utrzymać higienę lub leczyć zmiany w obrębie jamy ustnej; dlatego wchodzi w skład środków farmaceutycznych i kosmetyków (pasty, płyny do płukania). Preparaty z tymiankiem poleca się osobom, które zmagają się z objawami trądziku lub problemami cery tłustej. Ziele działa oczyszczająco i odkażająco na skórę oraz zapobiega powstawaniu zmian zapalnych.
Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.) w pełni zasługuje na swoją łacińską nazwę – salvere, co oznacza „leczyć”, „ratować”. Szałwia, dzięki specyficznemu zestawowi zawartych w niej substancji, znalazła bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie. W jej liściach są znaczne ilości olejku eterycznego, którego głównym składnikiem są tujon, cyneol, kamfora, bornel, pinen. Ponadto zawiera taniny i flawonoidy.Roślina jest źródłem garbników i goryczy, kwasów organicznych, karotenu i związków żywicowych, a także witamin (witamina A, witamina C, witaminy z grupy B) i minerałów (wapń, magnez, potas, sód, cynk, żelazo). Dzięki temu szałwia nie tylko leczy ciało i poprawia jego wygląd, ale jeszcze dobrze wpływa na samopoczucie. Szałwię stosuje się nie tylko do produkcji kosmetyków i jako przyprawę poprawiającą smak potraw. Leczniczą właściwością herbatki z szałwii jest pobudzanie organizmu do produkcji soków trawiennych, a płukanie ust szałwiowym naparem działa antyseptycznie, likwidując afty i pleśniawki.
Liście laurowe (liście bobkowe, bakałarz, bobkowe ziele) to wysuszone liście drzewa laurowego (inaczej wawrzyn szlachetny), które naturalnie występuje na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Obecnie liście laurowe znajdują zastosowanie głównie w kuchni jako przyprawa. Mało kto wie, że mają liczne właściwości lecznicze, co od dawna wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Wywar i napar z liści laurowych jest stosowany jako środek na stawy, oczyszczanie organizmu z toksyn, a nawet na cukrzycę. Z kolei olejek z liści laurowych wspomaga leczenie chorób skóry. Dawniej liść laurowy miał także inne zastosowanie – w czasach starożytnych tworzono z niego wieńce, które zdobiły głowy poetów, władców oraz zwycięzców igrzysk olimpijskich. Liść laurowy uważano za swego rodzaju talizman, który chronił ludzi przez różnego rodzaju nieszczęściami.
Liść laurowy – właściwości i zastosowanie lecznicze naparu i wywaru z liści laurowych
Napar z liści laurowych znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek oczyszczający organizm z toksyn, wspomagający pracę wątroby i moczopędny. Napar z liści laurowych poprawia też trawienie, ponieważ zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego.
Lawendę można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Świetnie sprawdza się w aromaterapii. Kąpiel z dodatkiem kilku kropel olejku lawendowego działa odprężająco, łagodzi stres, pomaga przy łagodnych bólach głowy, a w dodatku – działa kojąco na skórę. Zewnętrznie lawendę można też stosować do nacierania miejsc, w których odczuwamy bóle reumatyczne (w tym celu olejek dodaje się do spirytusu). Bardzo szeroko jest również wykorzystywana lawenda w kosmetyce, szczególnie w produktach przeciwtrądzikowych, a także – do skóry delikatnej. Natomiast wewnętrzne lawendę stosuje się jako napar. Przygotowuje się go z kwiatów lawendy. Relaksuje i pomaga w zasypianiu. Innym zastosowaniem jest olejek (3-4 krople) wymieszany z miodem, który łagodzi kaszel i objawy przeziębienia. Warto pamiętać, że lawenda to również przyprawa, stosowana szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli mamy lawendę w ogrodzie (lub doniczce), warto sięgać po jej listki i kwiaty. Ale uwaga – lawenda ma wyrazisty zapach, a jej liście – lekko gorzkawy smak, więc trzeba zachować umiar. Ale w niewielkich ilościach może wzbogacić smak naszych potraw.
Rozmaryn najbardziej jest zanany jako przyprawa. Jednak rozmaryn i pozyskiwany z niego olejek rozmarynowy od lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, ponieważ posiadają wiele właściwości leczniczych. Rozmaryn obniża poziom cukru we krwi, łagodzi bóle żołądka i wspomaga pracę wątroby, a olejek rozmarynowy zwalcza bakterie. Jakie jeszcze działanie ma rozmaryn?
Rozmaryn, a zwłaszcza pozyskiwany z niego olejek rozmarynowy, wykazuje bowiem silne właściwości wiruso-, bakterio- i grzybobójcze. Poza tym rozmaryn i olejek rozmarynowy wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, z powodzeniem może być stosowany u chorych na cukrzycę. To niejedyne właściwości rozmarynu.
Rozmaryn poprawia naszą pamięć oraz koncentrację, łagodzi migreny oraz bóle głowy, podnosi ciśnienie krwi. Kąpiel przygotowana z rozmarynu lekarskiego będzie natomiast działała na nas pobudzająco. Rozmaryn wszystkie swoje właściwości zawdzięcza zawartym w nim substancjom takim jak: rozmarycyna (która wykazuje działanie przeciwbólowe), olejek lotny (który działa pobudzająco oraz stosowany zewnętrznie na skórę uśmierza ból), kwas rozmarynowy (posiada działanie przeciwzapalne), flawonoidy (które działają wzmacniająco na naczynka włosowate oraz posiadają właściwości przeciwzapalne), garbniki oraz diterpeny.